Az ingek típusai – útmutató a tökéletes ing kiválasztásához


A kiváló szabású, minőségi ingek legalább annyira a modern férfi alapkellékeiként funkcionálnak, mint egy-egy elegáns cipő, vagy egy fekete öltöny. Minden férfi gardróbjában helyet kapnak és szinte minden élethelyzetben a férfi viseleteként kapnak szerepet. Persze ing és ing között is nagy különbség van, mindig meg kell találjuk a megfelelő típusú inget, a megfelelő alkalomhoz.

Itt felmerül a kérdés: egyáltalán milyen típusú ingek vannak és milyen szempontok alapján lehet az egyes ingeket szétválasztani egymástól?

Az ingek típusai

Az ingeket alapvetően 4 szempont alapján különböztethetjük meg egymástól. Ezek a következők:

 • Az ing anyaga

 • A gallér típusa

 • Kézelő típusa

 • Az ing színe

1. Az ing anyaga

Az ing anyaga alapjaiban határozza meg annak megjelenését és hatással van arra is, hogy hogyan fogjuk érezni magunkat benne. Éppen ezért érdemes tisztában lennünk azzal, hogy az egyes anyagoknak milyen tulajdonságai vannak – és nem mellesleg így végre különbséget fogunk tudni tenni egy alkalmi ing és egy mindennapos, irodában használatos ing között.

Vászon ing

A vászon ing a tipikus nyári ing. A melegben tökéletesen funkcionál, köszönhetően a kiváló légáteresztő képességének. Ha elmész nyaralni egy tengerparti paradicsomba, vagy nem szeretnél a városban egy kinti napon folyamatosan a saját izzadságodban úszni, akkor a vászon ing a tökéletes választás számodra.

Az előnyei ellenére érdemes megemlíteni egy mondatban a hátrányát is: gyűrődik. De nagyon!

Pamut ing

A leggyakrabban felhasznált anyag az inggyártás területén. Messze nem gyűrődik annyira, mint a vászon, így egy vasaló mentes környezetben is nagyon jó választásnak bizonyulhat. Fontos még megemlíteni, hogy remekül szellőzik ez az anyag. A pamut ingek mind sima hétköznapi viseletként, mind pedig formális eseményeken is megfelelő viseletnek számítanak.

Selyem ing

Kevésbé népszerűek, mint a pamut ingek és ez több okra is visszavezethető. Egyrészt alapvetően drágábbak, mint az előbb említett társaik, másrészt a légáteresztő képességük sem annyira kiemelkedő. Ennek ellenére nem árt, ha egy-egy selyem ing is színesíti a ruhatáradat, különleges alkalmakkor még jó szolgálatot tehetnek – hétköznapi viseletként azonban kevésbé állják meg a helyüket.

2. A gallér típusa

Valamilyen oknál fogva jóval kevesebb figyelmet fordítunk arra, hogy vásárláskor az ing gallérját is megvizsgáljuk, legtöbbször csak az anyaggal és a színnel törődünk, na meg persze azzal, hogy úgy összességében hogy mutat rajtunk gardróbunk jövőbeli darabja.

A galléroknak számtalan különböző típusa van, most ezeket fogjuk röviden végig venni.

 • Spread, másnéven cápa. A gallér szárai elállnak egymástól, viszonylag nagyobb szöget zárnak be, szélesebb gallértípus. Egyébként ez a legáltalánosabb gallértípus, ami részben annak köszönhető, hogy minden arctípushoz jól áll – magyarul ezzel abszolút nem lőhetsz mellé. Tipp: egy pamut ing, spread gallértípussal igazi adu ász tud lenni!

 • Classic, vagy kent. Nagyon kedvelt gallérfajta, nyakkendővel és kigombolva is jól mutat.

 • Legombolt gallér. Manapság nagyon népszerű, a legtöbben nyakkendő nélkül hordják. Egyébként nyakkendővel is lehet viselni és jól is tud kinézni, viszont ebben az esetben célszerű a rejtett gombolású változatot választani, hiszen ez egy jóval elegánsabb megoldás.

 • Mandarin. Könnyen felismerhető, hiszen nincs gallérja – hétköznapi viseletre ajánlott, elegánsabb eseményeken túl merész választás lenne.

 • Pinned. Nem túl gyakori típus, jellemzője a biztosítótű, ami megemeli a nyakkendő csomót. A kulcsa ennek a típusnak a nyakkendőviselés – nélküle gyakorlatilag értelmezhetetlen.

 • Wing tip. Ritkán lesz rá szükségünk, kizárólag csokornyakkendős eseményeken fogod elővenni.

 • Tab. A pinned testvére, ahhoz hasonlóan ez is megköveteli a nyakkendőviselést.

 • Club. A '20-as évek divatos gallértípusa, napjainkban szintén igen ritkán fordul elő. Lekerekített sarkairól könnyű felismerni, ami nyakkendővel és anélkül is jól tud mutatni.

 • Contrast. A gallér színe elüt az ingtest színétől. Ingválasztásnál nem szabad elmenni amellett a kérdés mellett sem, hogy milyen kézelőjű inget vegyek fel: sima gombosat, vagy mandzsettásat?

3. A kézelő típusa

A sima gombos a variációs lehetőségek végtelen sorát nyitja meg a férfiak előtt, míg a mandzsettás az elegánsabb események kulcskelléke.

4. Az ing színe

És eljutottunk az utolsó kérdéshez: Milyen színű inget érdemes választani? Ha benézünk gyakorlatilag bármelyik üzletbe, akkor színes ingek tárháza tárul a szemünk elé, de ne tévesszen meg minket a számtalan alternatíva, hiszen 2 olyan szín van, ami minden férfi gardróbjában jó, ha megtalálható.

Az első és legfontosabb a fehér ing. Ez tényleg az az ingfajta, aminek ott kell lennie a ruhatáradban, függetlenül attól, hogy érdekel-e a divat vagy sem. A fehér ing szinte mindenhova felvehető, egy elegáns dress code-ot megkövetelő eseménytől kezdve, egy irodai munkanapon át, egy lazább kiruccanásig a barátnőddel.

A fehér ing elegáns, sőt tovább megyek: Ez a szín a legelegánsabb az összes közül. Emellett a fehér ing magabiztosságot és férfiasságot sugároz, így még két okod van arra, hogy tarts belőle jó néhány darabot otthon.

A fehér mellett pedig ott van a kék ing. Egy fokkal kevésbé számít elegánsnak, azonban éppen ebből következően válik tökéletes választássá a kevésbé formális, vagy éppen az általánosabb programokhoz. Legyen kék ingből is otthon 1-2.

Mivel a kék ingek is nagyon széles skálán mozognak ezért a következőt tudom mondani: mindenképpen legyen a ruhatáradban egy világoskék darab. Könnyebb hordani, mint a sötétkék párját és jóval több szituációban is viselhető.

Ha maradt benned bármilyen kérdés, az ingviseléssel, ingválasztással kapcsolatosan, írj nekünk nyugodtan!


1729 megtekintés0 hozzászólás

TITEM BUDAPEST

1138 Budapest, Váci út 121-127.

+36 70 942 86 34

NYITVATARTÁS

Hétfő-Péntek 10:00 - 18:00

Kedd 10:00-19:00

Szombat 09:00 - 14:00

Vasárnap zárva

A kényelmes és hatékony kiszolgálás érdekében javasoljuk, hogy foglalj időpontot, különösen szombaton!

TITEM DEBRECEN

 

4028 Debrecen, Kassai út 141.

+36 30 871 97 86

NYITVATARTÁS

Hétfő-Péntek 09:00 - 17:00

Szombat 09:00-13:00

Vasárnap zárva

KÖVESS MINKET

©2020 TITEM MEN'S COLLECTION

 

A titem.hu website teljes képi és szöveges tartalma, illetve kommunikációs szisztémája a Titem Kft. kizárólagos szellemi tulajdona, melynek megsértése esetén európai szakjogász képviseli jogainkat.