Olcsó VS. Drága öltöny – Miért éri meg mégis költeni?


Egyre kevésbé törődünk a ruhánk minőségével, próbálunk minél gyorsabban és olcsóbban hozzájutni az egyes darabokhoz. Tisztelet a kivételnek, de sajnos a szomorú valóság az, hogy a nagy többség azon próbál a lehető legtöbbet spórolni, amivel megmutathatjuk magunkat, a stílusunkat, az egyéniségünket. És itt nem is feltétlenül az árral van a gond, mert egy olyan ruha is lehet elegáns, egyedi és hozzánk illő, amiért nem adtunk ki annyi pénzt, sokkal inkább a minőség romlásával van a probléma, amire azért illene odafigyelnünk.

Így van ez az öltönyökkel is, sőt bátran kijelenthetjük, hogy sajnos az, aki nem tudja az olcsó és drága öltönyök közti különbségeket, inkább az első lehetőséget választja. Olaszországban óriási kultúrája van az öltönyöknek, és szinte elképzelhetetlen, hogy valaki a sarki kis üzletben, odafigyelés és utánajárás nélkül válassza ki a megfelelő ruhadarabot.

Mindenekelőtt tekintsünk egy kicsit vissza a múltba, egészen a XVII. századi Angliáig, amikor az öltönyök kialakulásának története kezdődött. Ekkor készítették az első darabokat, melyek a legtöbb esetben két részből állnak, egy nadrágból és egy zakóból, és elegánsabb eseményeknél – ritkább esetben – mellénnyel egészül ki. A mai öltöny formái először a XIX. században készülteknél ismerhetők fel annyi különbséggel, hogy hosszabbak voltak, csak a XX. századra rövidültek meg. A második világháború után a korábban már említett olasz öltönyök felvették a versenyt az angollal, és szépen egyenrangú féllé váltak.

Magyarországon a XX. század közepéig a nyugati – londoni, bécsi, párizsi – divathoz való igazodás dominált, a szocializmus idején azonban már nem követték annyira az elegáns, úri megjelenést. A stílusos életérzést azonban nem tudták száz százalékosan kiirtani a köztudatból, az 1980-as évektől kezdve egyre több divat- és öltönyház nyílt, és a hazai igények ismét párhuzamba kerültek a nyugatiakkal. Aztán az évek múlásával az egyediség iránti igény is egyre növekedett, ma már számos fajtából, méretből választhatunk különböző árkategóriákban.

Persze az ár sem feltétlenül garancia a minőségre, hiszen egy több százezer forintos öltöny is tönkre tud menni akár hetek alatt is – ezért fontos, hogy a vásárlás előtt minél jobban tájékozódjunk. Lássuk tehát, mik is a legnagyobb különbségek olcsó és drága öltöny között!

Design

Bár az öltöny az elegáns, kifinomult megjelenést hivatott tükrözni, az olcsóbbakon sokszor az áruk is meglátszik – de általánosíthatunk, hiszen a pénztárcánkhoz mérten is tudunk olyan öltönyt találni, amiért nem kell odaadnunk minden vagyonunkat. Az olcsóbb verziók inkább úgy készülnek, hogy a nagy átlagon jól mutassanak, így méretében kevésbé személyre szabottak és könnyen tömegtermékké válhatnak. Ezzel szemben a drágább változatokat gondosabban, több odafigyeléssel készítik, olyan mintha nem is egy ruhát, hanem a második bőrünket viselnénk magunkon.

Anyag

A legnagyobb különbség az anyag minőségében mutatkozik meg. Olcsóbb öltöny: poliészter, műselyem, pamut, újrahasznosított gyapjú vagy szintetikus keverékek. Drágább öltöny: 100%-ban gyapjú.

Hogy ez pontosan mit is jelent? Az olcsóbb anyagok közül is lehet jobb minőségűt találni, de ezek gyorsabban elhasználódnak, nyúlnak és foszlanak. A nagy mennyiségben való gyártás miatt érthető, hogy nem feltétlenül ütik meg a tökéletes szintet, hiszen nem csak Te tudod olcsóbban megvenni a boltban, de az előállításnál is erre törekednek. Egy drágább öltöny esetében azonban biztos lehetsz benne, hogy nem csak 1-2 évig fogod tudni használni, hanem akár több évtizedig is.

Felépítés

Az olcsóbb öltönyök költséghatékony módon, géppel készülnek (már csak a tömeggyártás miatt is), és ezáltal az esetleges gépi hibák is megmaradhatnak az anyagban. Ezzel szemben drágább társaik kézzel készülnek – vagyis maximum 2 ember dolgozik rajta -, személyre szabottak, és hosszú ideig tartó, precíz munka eredményei. Nem hiába tartja a mondás: A kemény munka meghozza gyümölcsét.

Márka elismertség

A drágább öltönyöket automatikusan márkákhoz kötjük, és ez a valóságban sincs másképp – a kisebb és a nagyobb divatmárkák is előszeretettel készítenek saját kollekciót, odafigyelnek a megjelenésre és a minőségre is. De márkák esetén nem csak a legnagyobbakra kell gondolnunk, hanem kis szabóságokba betérve is minőségi öltönyökhöz juthatsz. Az olcsóbbakban gyakran márkára utaló címke sincs, mert az nem ismert, és részben emiatt sem a legmegfelelőbb a minőségük.

Kiszolgálás

Az olyan munkáknál, ahol nap mint nap emberekkel kell érintkezni, mindig nagyon érdekes és fontos kérdés, mennyire befolyásolja az eladást a potenciális vevővel, vendéggel való viselkedés módja. És azt kell mondanunk, hogy igenis az öltönyvásárlásnál ez különösen fontos szerepet kap. Ha betérsz egy olyan üzletben, ahol állványokon, tömegesével sorakoznak a ruhák, azt se tudod majd hirtelen, hova kapd a fejed, és az eladó sem feltétlenül megy oda hozzád magától, hogy tanácsot adjon (arról nem is beszélve, hogy nem minden ruhadarab terén lehetnek szakképzettek), így könnyen a kiszolgálópultnál találhatod magad, ahogy segítséget kérsz. A drágább öltöny előnye az is, hogy kisebb az üzlet és kisebb a választék is, 100%-ban csak rád figyelnek – ezzel kiváló vendégélményt nyújtva -, a neveden szólítanak és érdekük, hogy személyre szabott ajánlatot kapj, hogy a legjobb döntést hozd. És az öltönyválasztásnál mi a legfontosabb, ha nem ez?

Természetesen mindenki eldöntheti, mire ad ki pénzt, melyik a szimpatikusabb megoldás számára. Mi azt mondjuk, hogy lehet, hogy jobban bele kell nyúlnunk a pénztárcánkba, de egy jól megválasztott, minőségi alapanyagok felhasználásával, igényesen elkészített, ránk szabott öltöny egy életen át elkísér és hosszú időn át kitart.


477 megtekintés0 hozzászólás

TITEM BUDAPEST

1138 Budapest, Váci út 121-127.

+36 70 942 86 34

NYITVATARTÁS

Hétfő-Péntek 10:00 - 18:00

Kedd 10:00-19:00

Szombat 09:00 - 14:00

Vasárnap zárva

A kényelmes és hatékony kiszolgálás érdekében javasoljuk, hogy foglalj időpontot, különösen szombaton!

TITEM DEBRECEN

 

4028 Debrecen, Kassai út 141.

+36 30 871 97 86

NYITVATARTÁS

Hétfő-Péntek 09:00 - 17:00

Szombat 09:00-13:00

Vasárnap zárva

KÖVESS MINKET

©2020 TITEM MEN'S COLLECTION

 

A titem.hu website teljes képi és szöveges tartalma, illetve kommunikációs szisztémája a Titem Kft. kizárólagos szellemi tulajdona, melynek megsértése esetén európai szakjogász képviseli jogainkat.