„Szabassam vagy ne szabassam?” Konfekció és méretre szabott öltönyök közti különbségek


Egyetlen férfi alap ruhatárából sem hiányozhat az öltöny, hiszen sosem lehet tudni, mikor hozza úgy az élet, hogy szüksége lesz rá. A stílusos megjelenésre egy állásinterjún, üzleti tárgyaláson, esküvőn, de az elegáns vonal kedvelőinek a mindennapokban is szüksége van. Ugye máris megjött a kedvetek a vásárláshoz?! De még mielőtt nagyon belevetnétek magatokat a keresgélésbe, érdemes áttekinteni, milyet érdemesebb venni: készen kapottat vagy méretre szabottat.

Az öltönyök között három típust különböztetünk meg. Az első a „konfekció” vagy készruha („ready-to-wear”), amelyek az olcsóbb kategóriás, nagyobb ruha üzletláncok polcain sorakoznak. Tömegesen gyártják őket, ezért méreteit igyekeznek egy átlag férfi testalkatához igazítani, ami persze nem mindenkinek áll tökéletesen – ezt vagy elfogadjuk, vagy nem vesszük meg. Persze vannak bővebb és karcsúsítottabb fazonok is, de ennél jobban nem alakíthatóak.

Méretüket tekintve 48-as, 50-es és 52-es vagy nagyobb öltönyökről beszélhetünk. Lehet ezek között is találni olyat, amelyik méretben és szabásban is illik hozzánk, de a zakó része többnyire eláll, hosszú vagy ne adj isten rövid, és ugyanez a helyzet a nadrággal is, amit sokszor fel kell hajtani. Előnye, hogy mivel nem a testetek egy adott felépítésére szabják, így amennyiben a nyári testépítés következtében fogytok, vagy a karácsonyi sütemény túladagolás miatt felkúszik pár kiló, akkor nem kell aggódnotok, hogy kifogytok a ruhából vagy kihízzátok, és utólag sem fogjátok ablakon kidobott pénznek érezni az öltöny megvásárlását. Viszont ugyanakkor ez a legnagyobb hátránya is, hogy nem nagyon válogathattok, és nem tudjátok 100 %-ban a saját stílusotokhoz igazítani a ruhát.

Konfekciós darabokat gyakorlatilag majdnem minden ruhaüzletben találhattok, ezek között is vannak olcsóbb és drágább változatok. Amit érdemes figyelembe venni, az a ruhának az anyaga, hiszen belefuthattok abba a hibába, hogy olyan terméket vásároltok, ami csak rövid ideig tesz megfelelő szolgálatot, utána pedig dobhatjátok ki és vehetitek a következőt. A méretét is jól nézzétek meg, mindenképpen próbáljátok fel az üzletben (akár övvel és anélkül is), járkáljatok benne, és mérjétek magatokhoz, hogy mennyire illeszkedik az alakotokhoz, mivel ennek nem csak a nőknél van jelentősége, hanem a férfiaknál is. Akinek pedig fontos, hogy stílusos és egyedi megjelenése legyen, annak többek között ezért is lehet hasznosabb egy ugyan drágább, de egyénre szabottabb öltöny megvásárlása, mert egy nagy számban készült ruhadarabot nagyobb eséllyel láttok meg máson is ugyanabban az időben.

A másik két fajta az úgynevezett „csináltatott” vagy méretre szabott öltönyökhöz tartozik. Itt is megkülönböztetünk fazonigazított /made-to-measure/ és egyénre szabott /bespoke/ változatot, de most talán maradjunk inkább az általánosságnál. Ebben érezheti magát igazán magabiztosnak egy férfi, hiszen egyéni kialakításánál fogva olyan, mintha rá öntötték volna. Nagy odafigyeléssel, hosszú ideig készítik, mivel célja a tökéletes illeszkedés, hogy viselője minden porcikájához pontosan passzoljon. Ha ilyet választotok, többször meg kell fordulnotok a szabótoknál – folyamatosan igazgatja, behúzza, vagy éppen kiengedi egy kicsit, megtűzi, elvarrja, és addig-addig finomít rajta, ameddig el nem éri a megfelelő állapotot. Mint említettük, ez a vásárlás időigényesebb, de olyan öltönyötök lesz általa, ami garantáltan senki máson nem jön veletek szembe az utcán – a rokonok, barátok, munkatársak, na és persze a barátnőtök is elismerően fogja díjazni. Ráadásul a jobb minőségnek és az odafigyelésnek köszönhetően hosszabb ideig is kitart.

Akár szabóságba, akár öltönyházba mentek vásárolni, a méret- és kiegészítő választék hatalmas, a ruhák minden apró részletére nagy gondot fordítanak, hiszen a tökéletes öltöny nem csak a testhez, hanem a lélekhez is illeszkedik. Sok esetben személyes tanácsadásra is van lehetőség, hogy a lehető legjobban döntsetek. Az öltönykészítés menete a következő: kiválasztásra kerül a szövet, majd méretvétel következik, ezt követi a részletek kiválogatása, majd az öltöny átvétele. Helye válogatja, hol mennyi idő alatt készítik el, de általában 1 hónap körül van a várakozási idő, és még a végső próbánál is végeznek kisebb simításokat. A folyamat közben pedig bátran kérdezhettek, amennyit csak akartok, hiszen az a cél, hogy az igényeiteket teljes mértékben kiszolgálják és a lehető legelégedettebben távozzatok az üzletből, később pedig vissza is térjetek oda.

Mindez persze szép és jó, de minderre jöhet a csípős válasz – de hát az ára nagyon magas. Bár hátrányként is említhetnénk ezt a tényt, nem szabad elmennünk amellett, hogy a minőséget, a mesteremberek munkáját, melybe szívüket-lelküket és idejüket is beleteszik, illetve az egyediséget meg kell fizetni. És az sem feltétlenül igaz, hogy csak horror árakon lehet ilyen darabokhoz jutni. Igen van, ahol a márka és a különböző anyagok miatt megkérik az öltönyök árát, de ma már egy nadrág és öltöny ára együttesen akár 40-50.000 forintból is kijöhet, ami rendkívül kedvező.

Tehát összességében a „ready-to-wear” típusú öltönyök mellett szól, hogy azt kapjátok, amit láttok és felpróbáltok, és ha van a méretetekben, azonnal kézhez is kaphatjátok. Azonban hacsak nincs teljesen átlagos és szimmetrikus testfelépítésetek, akkor valószínűleg sosem fog 100%-ban passzolni, ráadásul tömegtermék lévén nincsenek rajtuk egyedi minták és kialakítások sem. A csináltatott öltönyök esetében egyedi, személyre szabott ruhát kaptok, amit egy „bespoke” öltöny esetében teljesen az igényeitekre szabhattok. Hátrányuk, hogy drágábbak és többet kell rájuk várni, de mi úgy gondoljuk, egy stílusos férfi számára ez nem jelenthet problémát.


640 megtekintés0 hozzászólás

TITEM BUDAPEST

1138 Budapest, Váci út 121-127.

+36 70 942 86 34

NYITVATARTÁS

Hétfő-Péntek 10:00 - 18:00

Kedd 10:00-19:00

Szombat 09:00 - 14:00

Vasárnap zárva

A kényelmes és hatékony kiszolgálás érdekében javasoljuk, hogy foglalj időpontot, különösen szombaton!

TITEM DEBRECEN

 

4028 Debrecen, Kassai út 141.

+36 30 871 97 86

NYITVATARTÁS

Hétfő-Péntek 09:00 - 17:00

Szombat 09:00-13:00

Vasárnap zárva

KÖVESS MINKET

©2020 TITEM MEN'S COLLECTION

 

A titem.hu website teljes képi és szöveges tartalma, illetve kommunikációs szisztémája a Titem Kft. kizárólagos szellemi tulajdona, melynek megsértése esetén európai szakjogász képviseli jogainkat.