• TITEM Men's collection

Video: Dress kódok | Üdv a TITEM igényes baráti körében!

Frissítve: 2020. jan 30.Mivel a dress kódokat minden igényes férfinak illik ismernie, számunkra az az első, hogy a TITEM Olvasóinak is elkezdjük ezt megtanítani ismeretségünk első pillanatától.


... És ha számodra ez most az első pillanatok egyike, akkor üdv a minden helyzetben elegáns férfiak közösségében!A fenti a pár perces videó nem csupán a TITEM Vőlegényképző alapozójának része, de igényes férfiként életre szóló tudást ad a lehető legkompaktabb módon. E hiteles forrásból egyszerűen tanulhatod meg, hogy igényes férfiként hogyan öltözködj még tudatosabban az ünnepi alkalmakon és mindennapok során. Ezt követően rátérünk a Vőlegényeknek készülő esküvői öltönyök jellemzőire.


Az angol nyelvű videó a második legmagasabb szintű dress code-dal kezdődik, és a hétköznapival ér véget. Az elnevezéseket magyar szövegkörnyezetben sem fordítjuk, az eredeti kifejezéseket használjuk.


A legritkább esetben érinti a férfiakat, ezért az első dress code nem is szerepel a videóban:


Formal Dress Code : White Tie

("hivatalos öltözködési kód: fehér nyakkendő")


Félreértés, hogy a formal, azaz a hivatalos kód az öltönyt és a nyakkendőt jelenti!


A frakkról beszélünk. Nagy eséllyel talán sosem lesz rajtad ilyen, de előnyödre válhat, ha ismered a White Tie kódot is.

("hétköznapi öltözék)ejű frakkot a diplomácia legfelső szintje számára rendezett rangos események résztvevői, a világ "legnívósabb díjátadó ünnepségeinek, illetve a kiemelt brit sportesemények legfontosabb vendégei viselik. továbbá szólóművészek, karmesterek.


A 100% gyapjúból készült frakk zakójának elejét sosem gombolják össze, és hófehér mellényszettel (mellény - plaszton nyakkendő - díszzsebkendő) párosítják. Manapság legtöbben már sétapálca és cilinder nélkül viselik.
VIDEÓ: Egyszerű dress code útmutató minden alkalomra


0:07 - Semi - Formal Dress Code : Black Tie

("Félhivatalos öltözködési kód: fekete nyakkendő")


Az apró kellékről elnevezett dress code nagyon is szigorú szabályokat állít fel, és ez a leghivatalosabb öltözködési kód, amellyel legtöbbünk találkozni fog az életében. A kód ruházati előírása a napszak alapján változik!


18:00 óra után kezdődő estélyekre készülve a megfelelő Black Tie öltözék a szmoking, annak minden részletében pontosan meghatározott szabályokkal.

2:52 - Black Tie Optional

("Félhivatalos öltözködési kód: fekete nyakkendő választható")


Nappali rendezvényeken, például esküvőkön ennek Stroller nevű változatát viseld meghívottként, amely a “Black Tie Optional”, férfi öltözéke. A Stroller (tükör fordításban sétáló, ténfergő) a szmoking egyszerűsített, kényelmesebb változata, és gyakoribb a nappal rendezett alkalmakon:


  • A selyem sálgallér helyett hegyes gallérral készül a zakó

  • Csokornyakkendő helyett fekete hosszú nyakkendővel viseld

  • Nadrágtartó és derékpánt helyett elegáns bőrövet csatolj

  • A dísztelen, egyszerű fekete bőrcipő mindkét Black Tie code-nál előírás


A legtöbb mai férfi nem ismeri a kettő közti különbséget, de Te mától nem tartozol közéjük.


Ha elegáns és ünnepélyes esküvőt szeretnétek, akkor ezt írjátok a meghívótok dress code részébe:


"Semi-Formal Dress Code. Nappali, félig formális öltözék, férfiak számára Stroller, Hölgy vendégeknek koktélruha, vagy kisestélyi."3:17 - Business Dress Code

(üzleti öltözködési kód)


A Business kód a férfiak számára egy dolgot jelent: összeillő öltönyök.


Ha egy meghívón kifejezetten üzleti öltözéket kér a szervező, akkor egy egyszínű sötét, esetleg tűzött öltönnyel nem hibázhatsz. A két legelfogadottabb szín a grafit szürke és a navy blue, azaz a nagyon sötét szürkéskék.


A fekete bőröv helyett viselhetsz fekete nadrágtartót is, ami egyre trendibb mostanában.


Párosítsd az öltönyt fehér inggel, konzervatív nyakkendővel, és egy fekete bőrcipővel. Üzleti vállalkozásod sikere így az öltözékeden biztosan nem múlik majd.


A társadalmi rendezvényeken - különösen a nappali eseményeken - tágabb mozgásteret élvezhetsz a Business kódon belül, mert itt a világosszürke, vagy a sötétbarna öltöny is elfogadható.


Tágabb lehetőségek: kötetlenebb öltönyök


Ha viszont a meghívón egyszerűen ez áll: „férfiaknak öltöny és nyakkendő”, akkor a világosabb színű, vagy az élénkebb, mintás szövetekből készült "alkalmi" öltönyök is megfelelőek, mivel nem egy szigorú dress code-ról beszélünk.


Ezzel a kéréssel gyakran találkozhatsz meghívókon, olyan alkalmak esetében, mint például villásreggelik, vagy üzleti piknikek.

5:00 - Business Casual

(hétköznapi üzleti)


Ez a dress code Smart Casual néven is ismeretes, mindkettő ugyanazt jelenti.


A férfiak esetében a zakó - nem az öltöny részként, hanem önmagában - továbbra is az öltözék része, habár nem kötelező eleme. Ezen a ponton a kreatív sportzakók közül már bátran válogathatsz.


Mi az a "Kaliforniai öltöny"?


A férfiak legszokványosabb business casual öltözete egy sötétkék zakó, középszürke vagy khaki slack (famer és öltönynadrág közötti stílusú) nadrággal. Ez az összeállítás olyannyira elterjedt business casual variáció, hogy saját nevet is kapott: „kaliforniai öltönynek”nevezik.


Ha az „alkalmi” szó szerepel a meghívón, akkor megengedett a rugalmasság.


A sportzakó a legszebb megjelenés ebben a kódban. A zakó nélkül hordott V-nyakú, testhezálló pulóver, vagy az ing önmagában inkább alul öltözött business casual stílusnak számít.


A legigényesebb akkor leszel, ha egy kellemes - komfortos sportzakóhoz és az inghez nyakkendőt is kötsz, de ha túlöltözöttnek érzed magad egy üzleti közösségben, elhagyhatod a nyakkendőt, vagy akár a zakót is.


A business casual, vagy smart casual kóddal kapott meghívás teljesítéséhez elengedhetetlen, hogy továbbra is slack nadrágot (nem farmert) és galléros inget viselj. A sportzakó és a nyakkendő változatos, ám összeillő színű és mintázatú lehet, bátran használhatod a kreativitásodat, (vagy tanácsot kérhetsz ebben is a TITEM képzett kollégáitól).


És még valami: szükséged lesz egy bőrövre és egy pár akár díszített bőrcipőre, illetve a slack nadrághoz illő, zoknira is. Ha a merészebbek közé tartozol, akkor játékos mintázatút is felvehetsz az utóbbi ruhadarabból.

6:30 - Casual Dress

(hétköznapi öltözék)


A "casual attire" az "occasion" (= alkalom) szóból kiindulva pontosan fordítva „alkalmi öltözék”-et jelent. Habár a kód neve a használatban "hétköznapi"-t jelent, mégis egy társasági eseményhez méltó ruházati előírást takar.


Nyakkendőre itt határozottan nincs szükség, ám egy igényes sportzakót illik viselni, ami farmerral is elfogadható. Ez a farmer viszont ne legyen viseletes, hanem csakis újszerű állapotú és sötét színű.


"Látható legyen rajtad, hogy megjelenéseddel megtiszteled a házigazdát"

A bőrcipők és a galléros ingek továbbra is előnyös és igényes darabok a casual dress code-ban.


Egy ilyen meghívás házigazdái a hétköznapi elegancián túl nem írnak elő semmilyen konkrét ruházatot, mert azt szeretnék, hogy a vendégek kényelmesen érezzék, és öltözékükkel kifejezhessék magukat, önmaguk lehessenek.


...Mit tegyél, ha a meghívó „opcionális” dress code-dal érkezik?


A formalitás magas szintjén a meghívón ez állhat: „Black Tie Optional”.


Ebben az esetben a házigazdák a felsorolt ​​kód viselését tervezik. Ezzel arra ösztönzik a vendégeket, hogy ők is hasonlóan magas színvonalon öltözzenek fel. Ez jó módszer arra, hogy a rendezvényt felöltöztessük anélkül a nyomás nélkül, hogy minden egyes résztvevőnek meg kell felelnie a magas színvonalnak, amely ruhakölcsönzéssel, vagy költséges vásárlással járna.


Megoldást egy eggyel alacsonyabb kód szerinti öltözet jelenthet: Black Tie Optional dress code esetén szmoking helyett viselhetsz fekete öltönyt fehér inggel és egy nagyon konzervatív nyakkendővel.


Az "Opcionális" öltözködési kódnak természetesen mindig helyénvaló megfelelni, de nem illik meghaladni azt. Ne öltözz tehát White Tie kód szerint egy „Black Tie Optional" rendezvényen.

A tökéletes esküvői öltönyt keresed?

Találd meg még ma!Kedves Vőlegény!


Nemsokára tényleg döntened kell. Talán Te is a bőség zavarával küzdesz, és a variációk sokasága lebeg a szemed előtt. Talán épp az ellenkezője, és eddig egyetlen öltönyt sem találtál megfelelőnek. Esetleg már pontosan tudod, mit szeretnél? Most segítünk teljesen letisztázni a lehetőségeket. Felkészültél?1. A Vőlegény, mint szmokingos úriember


Ha az öltönykeresgélés során eleged lett a mindenféle színekből - fazonokból, hiszen Te egyszerűen csak feleségül szeretnéd venni végre Kedvesed, és e mellé még van egy szép tartásod és kellemes modorod is, akkor megnyugtató hírrel szolgálhatunk: a szmokingot Neked találták ki!


Mivel a fentiekben megismert Black Tie dress code nagyon szigorú szabályokat követ, nincs is lehetőség a kreativitásra. Ennek hiányát azonban ellensúlyozza az a maximálisan kifinomult elegancia, és szívtipró James Bond image, amit minden férfi titkon irigyel.


Menyasszonyod sem kívánhat Tőled elegánsabbat, hiszen a frakkot cilinderrel bizonyára ő sem várja el. Elvégre a fekete szmokingnál már csak az áll magasabb szinten az öltözködési skálán.
2. Esküvői öltöny díszmellény szettel


Itt a kreativitás, és az ötletelés lehetősége! Egy esküvői öltöny legfeltűnőbb ismertetőjegye a díszmellény szett. Gyönyörű és változatos színű mintás selymekből választhatsz, amelyek általában a világos pasztellszínek minden árnyalatában megtalálhatók.


Az esküvői öltönyök szabásmintájukban is hordoznak apró jellegzetességeket. Főként a hajtóka és a zseb díszítése az, amitől díszmellény szett nélkül is kifejezetten esküvői lesz az öltöny. A hajtóka és a zseb díszítése egyforma: szélük saját anyagukkal, vagy a díszmellény szett anyagával szegett.


A francia nyakkendőként ismert úgynevezett plasztront Európában kizárólag esküvői öltönyökhöz hordják a férfiak. A teknős haspáncéljáról elnevezett széles, mellkasig érő dísz nyakkendő számos fazonban kapható.


3. Vidám casual öltöny


Esküvői öltönyödet a későbbiek során is szeretnéd hordani? Praktikus gondolkodásoddal nem vagy egyedül. Sokan gondoljátok úgy, hogy sajnálnátok csupán 1 napig hordani szépséges öltönyötöket. Ha Pároddal az év meleg hónapjaiban házasodtok, akkor vidám casual öltönyben is nősülhetsz. A mellényed anyaga ebben az esetben megegyezik az öltönyödével, és csak a nyakkendő és a díszzsebkendő marad pusztán emlék a ruhásszekrényedben. Ezeket összehangolhatod a menyasszonyi csokor színével, és máris tökéletes az összhatás!

A casual öltönyt ünnepélyessé varázsolja egy kreatív, díszzsebkendős nyakkendő szett, melyet tengernyi színárnyalat és nyomott mintázat közül választhatsz ki a menyasszonyi csokorral harmonizálóan, de ne szaladjunk még ennyire előre a kiegészítők világában, hiszen olyan fontos témához érkeztünk, aminek külön fejezetet kell szentelnünk...
Várunk a folytatásban is, figyeld a Promóciók mappát! A Google robot nem érti, hogy az esküvőd ELSŐDLEGES téma...


Kellemes készülődést kíván Nektek szeretettel:


A TITEM Men's Collection stábjának nevében:Szabó Valéria

főszerkesztő

234 megtekintés0 hozzászólás

TITEM BUDAPEST

1138 Budapest, Váci út 121-127.

+36 70 942 86 34

NYITVATARTÁS

Hétfő-Péntek: 10:00 - 18:00

Kedd: 10:00-19:00

Szombat: 09:00 - 14:00

Vasárnap: ZÁRVA

KÖVESS MINKET

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

©2021 TITEM MEN'S COLLECTION

 

A titem.hu website teljes képi és szöveges tartalma, illetve kommunikációs szisztémája a Titem Kft. kizárólagos szellemi tulajdona, melynek megsértése esetén európai szakjogász képviseli jogainkat.

TITEM DEBRECEN

4028 Debrecen, Kassai út 141.

+36 30 871 97 86

NYITVATARTÁS

Hétfő-Péntek: 09:00 - 17:00

Szombat: 09:00-13:00

Vasárnap: ZÁRVA