• TITEM Men's collection

Video: Dress kódok | Üdv a TITEM igényes baráti körében!

Frissítve: 2020. jan 30.Mivel a dress kódokat minden igényes férfinak illik ismernie, számunkra az az első, hogy a TITEM Olvasóinak is elkezdjük ezt megtanítani ismeretségünk első pillanatától.


... És ha számodra ez most az első pillanatok egyike, akkor üdv a minden helyzetben elegáns férfiak közösségében!A fenti a pár perces videó nem csupán a TITEM Vőlegényképző alapozójának része, de igényes férfiként életre szóló tudást ad a lehető legkompaktabb módon. E hiteles forrásból egyszerűen tanulhatod meg, hogy igényes férfiként hogyan öltözködj még tudatosabban az ünnepi alkalmakon és mindennapok során. Ezt követően rátérünk a Vőlegényeknek készülő esküvői öltönyök jellemzőire.


Az angol nyelvű videó a második legmagasabb szintű dress code-dal kezdődik, és a hétköznapival ér véget. Az elnevezéseket magyar szövegkörnyezetben sem fordítjuk, az eredeti kifejezéseket használjuk.


A legritkább esetben érinti a férfiakat, ezért az első dress code nem is szerepel a videóban:


Formal Dress Code : White Tie

("hivatalos öltözködési kód: fehér nyakkendő")


Félreértés, hogy a formal, azaz a hivatalos kód az öltönyt és a nyakkendőt jelenti!


A frakkról beszélünk. Nagy eséllyel talán sosem lesz rajtad ilyen, de előnyödre válhat, ha ismered a White Tie kódot is.

("hétköznapi öltözék)ejű frakkot a diplomácia legfelső szintje számára rendezett rangos események résztvevői, a világ "legnívósabb díjátadó ünnepségeinek, illetve a kiemelt brit sportesemények legfontosabb vendégei viselik. továbbá szólóművészek, karmesterek.


A 100% gyapjúból készült frakk zakójának elejét sosem gombolják össze, és hófehér mellényszettel (mellény - plaszton nyakkendő - díszzsebkendő) párosítják. Manapság legtöbben már sétapálca és cilinder nélkül viselik.
VIDEÓ: Egyszerű dress code útmutató minden alkalomra


0:07 - Semi - Formal Dress Code : Black Tie

("Félhivatalos öltözködési kód: fekete nyakkendő")


Az apró kellékről elnevezett dress code nagyon is szigorú szabályokat állít fel, és ez a leghivatalosabb öltözködési kód, amellyel legtöbbünk találkozni fog az életében. A kód ruházati előírása a napszak alapján változik!


18:00 óra után kezdődő estélyekre készülve a megfelelő Black Tie öltözék a szmoking, annak minden részletében pontosan meghatározott szabályokkal.

2:52 - Black Tie Optional

("Félhivatalos öltözködési kód: fekete nyakkendő választható")


Nappali rendezvényeken, például esküvőkön ennek Stroller nevű változatát viseld meghívottként, amely a “Black Tie Optional”, férfi öltözéke. A Stroller (tükör fordításban sétáló, ténfergő) a szmoking egyszerűsített, kényelmesebb változata, és gyakoribb a nappal rendezett alkalmakon:


  • A selyem sálgallér helyett hegyes gallérral készül a zakó

  • Csokornyakkendő helyett fekete hosszú nyakkendővel viseld

  • Nadrágtartó és derékpánt helyett elegáns bőrövet csatolj

  • A dísztelen, egyszerű fekete bőrcipő mindkét Black Tie code-nál előírás


A legtöbb mai férfi nem ismeri a kettő közti különbséget, de Te mától nem tartozol közéjük.


Ha elegáns és ünnepélyes esküvőt szeretnétek, akkor ezt írjátok a meghívótok dress code részébe:


"Semi-Formal Dress Code. Nappali, félig formális öltözék, férfiak számára Stroller, Hölgy vendégeknek koktélruha, vagy kisestélyi."3:17 - Business Dress Code

(üzleti öltözködési kód)


A Business kód a férfiak számára egy dolgot jelent: összeillő öltönyök.


Ha egy meghívón kifejezetten üzleti öltözéket kér a szervező, akkor egy egyszínű sötét, esetleg tűzött öltönnyel nem hibázhatsz. A két legelfogadottabb szín a grafit szürke és a navy blue, azaz a nagyon sötét szürkéskék.


A fekete bőröv helyett viselhetsz fekete nadrágtartót is, ami egyre trendibb mostanában.


Párosítsd az öltönyt fehér inggel, konzervatív nyakkendővel, és egy fekete bőrcipővel. Üzleti vállalkozásod sikere így az öltözékeden biztosan nem múlik majd.


A társadalmi rendezvényeken - különösen a nappali eseményeken - tágabb mozgásteret élvezhetsz a Business kódon belül, mert itt a világosszürke, vagy a sötétbarna öltöny is elfogadható.


Tágabb lehetőségek: kötetlenebb öltönyök


Ha viszont a meghívón egyszerűen ez áll: „férfiaknak öltöny és nyakkendő”, akkor a világosabb színű, vagy az élénkebb, mintás szövetekből készült "alkalmi" öltönyök is megfelelőek, mivel nem egy szigorú dress code-ról beszélünk.


Ezzel a kéréssel gyakran találkozhatsz meghívókon, olyan alkalmak esetében, mint például villásreggelik, vagy üzleti piknikek.